Dvojicu nezvestných poľských turistov našli mŕtvych pod lavínou

09.04.2009 Poprad

Belianske Tatry 9. apríla (TASR) - Dvojicu šesť dní nezvestných poľských turistov našli dnes záchranári zasypaných v lavíne na mieste, ktoré označil služobný pes.
Po overení lavínovou sondou našli prvú obeť. "Aj pozostatky druhej obete sa podarilo nájsť vďaka pomoci psov cvičených na vyhľadávanie ľudí v lavínach, " uviedol psovod Horskej záchrannej služby (HZS) Ján Žiška.
Lavína sa odtrhla v južnej expozícii masívu Bujačieho vrchu z nadmorskej výšky asi 1790 metrov. Čelo nánosu bolo vo výške 1170 metrov. Snehová masa bola dlhá 600 metrov, široká 50 metrov a miestami dosahovala hrúbku až osem metrov. Išlo o lavínu z mäkkého premočeného snehu, ktorá sa pravdepodobne uvoľnila samovoľne počas poludňajšieho oteplenia, keď snehová pokrývka oťažela. Podľa záchranárov rýchlosť takejto lavíny je v porovnaní s lavínami so suchého snehu malá, dosahuje od troch do tridsiatich metrov za sekundu. Môže však vytvoriť tlak od päť do 60 ton na štvorcový meter (m2).
Obete našli v nadmorskej výške 1230 metrov. "Muž bol v hĺbke 2,9 metra a neďaleko neho žena prikrytá kameňom v hĺbke 3,5 metra. Obaja boli primrznutí v kompaktnom snehoľade a pokrytí hrubou vrstvou ľadu, ktoré vytvorila tlakom lavína. Predná časť lavíny obete najskôr zvalila na starý sneh, kým druhá - pomalšia, ale väčšia časť lavíny sa pomaly valila cez už stojacu prvú vrstvu a svojim tlakom vytvorila z mokrého snehu takmer kompaktný ľad. Takouto vrstvu zľadovateného snehu pachy takmer neprenikajú alebo sú veľmi rozptýlené, takže v prvých dňoch označovali psy širší okruh. A s lavínovými sondami sa ľad takmer nedal prepichnúť, " priblížil situáciu Martin Matušek.
Nehoda sa udiala v Doline Siedmich prameňov v sobotu 4. apríla popoludní neďaleko chaty Plesnivec. Počas šiestich dní pátralo po 65 ročnom poľskom turistovi a jeho 27 ročnej dcére 59 záchranárov a 20 psov so psovodmi z viacerých oblastných stredísk HZS a tiež dobrovoľní záchranári HZS.
Náčelník oblastného strediska HZS Vysoké Tatry Martin Kulanga ocenil veľmi dobrú spolupráci pri pátraní s členmi Policajného zboru SR, mobilnými operátormi i záchranármi z poľského TOPRu.
 

Vyberte región